Manierele elegante la masa: invitatia, conversatia si alte detalii
- august 12, 2023
- 0
Codul manierelor elegante spune ca invitatia la masa se trimite cu doua-patru saptamani inainte. Totusi, foarte rar se mai intampla asa astazi si foarte putine gazde mai trimit invitatii, preferand sa anunte cina prin telefon. Indiferent de varianta aleasa, daca gazda iti cere sa iti confirmi prezenta pana la un anumit moment dat, esti obligata sa-i raspunzi. E foart urat sa nu anunti daca vii sau nu la o cina. Dar si mai urat este sa te duci dupa ce ai uitat sa anunti. Vazand ca nu primeste niciun semn de la tine, gazda va banui ca nu vii, apoi, cand apari totusi, va fi luata pe nepregatite.
In momentul cand isi invita musafirii, gazda trebuie sa spuna cui se adreseaza invitatia. Daca nu a mentionat acest lucru, atunci inseamna ca nu sunt invitati si copiii. Daca nu esti casatorita, vei merge la cina impreuna cu un barbat numai daca gazda a mentionat asta in invitatie. Nu e politicos sa intrebi daca poti sa-ti aduci copiii sau prietenul. Daca nu au fost invitati, inseamna ca gazda a avut un motiv. Probabil ca nu-si permite sa „hraneasca” atatea persoane, dar vrea sa fii tu acolo. Daca ceri voie sa-ti aduci iubitul, gazda va fi nevoita sa spuna da, si toti invitatii necasatoriti se vor intreba de ce tu ai venit insotita si ei, nu.
In ce priveste vestimentatia, nu te chinui sa ghicesti cum sa te imbraci. Cand iti confirmi prezenta la cina, intreaba gazda care trebuie sa fie vestimentatia. Daca toata lumea este relaxata, in haine casual si tu apari in rochie de seara, cu singuranta nu te vei simti bine.
Sa presupunem ca ai ajuns acasa la gazda. Daca mergi insotita, vei intra in camera inaintea barbatului. Ca o paranteza, vom adauga ca ordinea se schimba atunci cand coborati scarile sau cand intampinati anumite dificultati, de exemplu daca este aglomeratie. In acest caz, barbatul trebuie sa mearga primul, pentru a feri femeia de anumite pericole. Cand un cuplu merge pe trotuar, barbatul va sta pe partea cu strada.
Daca cina este mai mult decat o seara intre prieteni, probabil ca vor fi prezente multe persoane noi. Si astfel, avem doua posibilitati : fie esti cea care face prezentarile, fie ti se face cunostinta cu cineva. In ambele cazuri, persoana superioara (din orice punct de vedere) trebuie sa fie prima. Cand faci prezentarile, asta inseamna ca vei pronunta mai intai numele femeii si apoi pe cel al barbatului. Daca sunt doua persoane de acelasi sex, vei pronunta intai numele celei care este mai in varsta sau superioara ca functie, statut, etc.
Cand i se face cunostinta cu cineva, barbatul se va ridica in picioare. In aceeasi situatie, femeia nu trebuie sa se ridice decat daca face cunostinta cu o persoana superioara ca varsta sau statut, functie, etc. Totusi, gazda trebuie sa se ridice intotdeauna, chiar daca este femeie.
La fel, stau lucrurile cand vine vorba de stransul mainii. Persoana superioara trebuie sa intinda mana prima. Astazi, insa, nu prea se mai tine seama de acest aspect pentru ca o mana intinsa inseamna o dovada de prietenie si respect. Asa ca barbatul poate intinde mana femeii. O persoana mai in varsta si cu un statut mai important se poate astepta totusi sa aiba privilegiul de a decide daca va strange sau nu mana celui pe care il cunoaste.
De asemenea, trebuie stiut ca barbatul nu sta niciodata jos, daca langa el se afla o femeie care sta in picioare. Daca o femeie vine la masa unor barbati, ei se ridica in picioare si nu se asaza decat daca o invita si pe ea sa li se alature. Daca poposeste mai mult la masa respectiva, femeia va cauta un motiv sa se aseze ca sa nu-i tina in picioare pe barbati.
Cand sunt invitati sa se aseze la masa, oaspetii vor astepta indicatiile gazdei cu privire la locul pe care trebuie sa-l ocupe. Femeile se vor aseza imediat pentru ca si barbatii sa poata face acelasi lucru. Fiecare barbat, trebuie sa ajute femeia care va sta in dreapta lui, tragandu-i scaunul. Abia dupa ce s-a asezat gazda pot sa ia loc si barbatii invitati.
Daca trebuie sa parasesti masa, oricare ar fi motivul, iti ceri scuze si te ridici. Nu trebuie sa explici unde mergi. Cand se intoarce o femeie care a parasit masa, barbatii trebuie sa se ridice pana cand se asaza ea. Este bine sa se ridice chiar si pe jumatate, facand doar gestul respectiv.
Discutia de la masa trebuie sa fie usoara, vesela si sa nu atinga subiecte sensibile (politica, religia, homosexualitatea). Cand vorbesti cu cineva, acea persoana trebuie sa primeasca toata atentia ta. Trebuie sa dai atentie ambilor vecini, atat celui din stanga, cat si celui din dreapta. Nu este politicos sa vorbesti doar despre tine, asa cum nu este politicos sa corectezi pe cineva, orice greseala ar fi facut. Daca tii neaparat, poti corecta o persoana pe care o cunosti foarte bine, dar numai intre patru ochi. De asemenea, poti face o observatie care va scuti persoana respectiva de alte situatii jenante (are un nasture desfacut, i s-a rupt dresul, are ceva pe fata, etc). In acest caz, trebuie sa o anunti cat mai repede, dar in soapta.
Cand cineva abordeaza un subiect pe care nu vrei sa il discuti, vei spune ca e ceva intim si vei incerca sa schimbi cubiectul.