Nu uita de biblioteca micutului tau
- septembrie 28, 2023
- 0
Dezvoltarea intelectuala a unui copil depinde in mare masura de importanta pe care noi o acordam bibliotecii copilului. In perioada actuala copiii pot beneficia de multe posibilitati de distractie – jucarii si jocuri simple sau complexe, locuri de joaca special amenajate, canale TV specializate pe desene animate, jocuri si desene animate pe suport CD sau DVD. Ca urmare, suntem uneori tentate sa dam mai putina importanta cartilor. Nu trebuie, insa, uitat ca povestile sau poeziile tiparite, in carti frumos ilustrate, au o influenta majora in evolutia copiilor nostri; cartile avind continut educativ il vor ajuta sa-si imbunatateasca cunostintele despre lumea in care creste.
Ne intrebam care este varsta potrivita pentru a deschide apetitul pentru carti copiilor nostri. Raspunsul este foarte simplu: de la o varsta cat mai frageda. Daca intre 1 si 2 ani copilul incepe sa-si manifeste atractia pentru anumite jucarii, este timpul sa deschidem poarta si catre lumea magica a cartilor. Bine inteles ca vom incepe cu unele carti simple, cu ilustratii clare, placute. Specifica acestei periode este si dorinta copilului de a repeta mult anumite experiente de viata pe care le considera noi si interesante.
Nu trebuie sa ne contrarieze dorinta lui de a revedea aceeasi carte de mai multe ori intr-o zi sau chiar mai multe zile la rand, pana aproape o invata pe de rost. Trebuie sa avem rabdare sa-i dam de mai multe ori aceesi explicatie. Chiar daca abia a inceput sa vorbeasca si nu poate sa comunice cu noi prin multe cuvinte, trebuie sa il incurajam sa ne arate cu degetul pe carte diferite personaje sau obiecte sau animale, despre care noi sa-i povestim cum se numesc si ce reprezinta. Sunt foarte potrivite in acest sens si acele carticele mici, complet cartonate, care prezinta obiecte, animale, plante, fructe, legume.
Pe masura ce copilul creste vom diversifica gama de carti adaugandu-le si pe cele cu povesti simple, iar mai apoi pe cele de colorat. Nu trebuie sa ne dezamageasca faptul ca in prima faza va mazgali desenele care trebuie colorate, dar nici nu este bine sa-l lasam sa faca asta foarte multa vreme. Avem ocazia acum sa incepem sa-i dezvoltam si abilitatile de a manevra creioanele, dar si de a recunoaste culorile. In masura in care a inceput sa vorbeasca tot mai corect il putem incuraja sa ne povesteasca el ceea ce vede in carte.
Veti constata uneori cu surprindere ca retine unele amanunte care noua adultilor ni se par nesemnificative. Alteori va avea tendinta ca, uitandu-se la imaginile desenate, sa inventeze o poveste diferita de cea pe care i-ati citit-o sau ca face legaturi intre personajele din diferite povesti. Daca una sau mai multe povesti ii plac in mod deosebit, va incepe uneori sa se joace cu voi sau cu papusile si jucariile urmarind firul povestii respective.
Veti descoperi cu bucurie ca, prin ochii lui va amintiti cu drag de lumea propriei copilarii, de povestile si poeziile care v-au placut atat de mult candva. Daca sunteti cumva in situatia de a nu avea astfel de amintiri legate de cartile copilariei proprii, ganditit-va serios ca nu trebuie sa va privati copilul de o asemenea bucurie. Chiar daca uneori este mai simplu sa lasati copilul sa se joace in liniste sau sa se uite la TV, incercati sa va faceti timp in fiecare zi sa-i cititi o poveste ori macar o poezie scurta pentru copii sau sa-i aratati cate ceva nou intr-o carte. Dupa un timp va veti bucura sa constatati ca va face acest lucru singur.