Usi de interior si ferestre tot de interior
- ianuarie 3, 2023
- 0
In privinta usii de la intrare intr-un apartament, majoritatea populatiei a ajuns la concluzia ca trebuie sa confere in primul rand siguranta si a optat pentru cea metalica. Cat despre usile din interiorul locuintei, ele exista intr-o varietate mult mai mare. Normal, fiind si mai multe decat cea de la intrare. Principalul lor rost pe lume e sa delimiteze spatiile, dupa care trebuie sa mai indeplineasca niste cerinte: sa nu lase sa treaca de colo-colo zgomotul, frigul, curentul, mirosul, fumul, aburii. Sa protejeze intimatatea, in primul rand in cazul camerei de baie.
Ca-n situatia tuturor elementelor care tin de mobilier, decor sau constructie, usile interioare au ajuns in ziua de azi sa joace si rol decorativ. Nu mai e ca-n comunism, o usa de lemn simpla, vopsita intr-o culoare si-n rest, doar sa aiba clanta.
Pornind de la culoarea zugravelii, culorile si stilul mobilierului, alegem usa care da din hol intr-o incapere sau dintr-o incapere in alta. Materialele sunt diverse: lemn, PVC, metal, sticla. Pe langa usile simple, in privinta carora trebuie sa ne hotaram doar asupra culorii “ si aici intervin preferintele, fanteziile fiecaruia “ mai gasim cateva categorie aflate la o din ce in ce mai mare cautare.
Usi cu decupaje
In general sunt din lemn, dar putem opta si pentru PVC sau chiar metal. Decupajele din usi urmeaza modele de orice forma geometrica dorim si sunt umplute cu sticla. Transparenta, mata sau colorata.
Usile de sticla sablata
Cu un jet de nisip improscat asupra unei suprafete lucioase “ procedura pe care nu va recomandam s-o aplicati acasa, exista usi deja sablate “ respectiva suprafata devine mata. Sunt ideale ca usi pentru camera de baie.
Usile de sticla pictata
La un decor modernist, se potrivesc de minune. Exista societati care asigura pictarea manuala a sticlei, in caz ca modelele expuse la vanzare nu va incanta.
Asta ar fi cu usile. Trecem la surorile lor, ferestrele. Trebuie sa le asiguram umbrirea. Pentru o incapere spatioasa putem recurge la perdele si draperii, pentru una micuta avem solutia jaluzelelor. Cand e vara, soarele arde si n-avem neaparat nevoie de lumina naturala in camera, jaluzelele sunt o fericire!
Din lemn, bambus, plastic, aluminiu, material textil, jaluzelele ne imbie in toate culorile si modelele. Se monteaza mai greu decat galeria unei draperii, dar sunt mai usor de intretinut. Doar sa avem grija sa nu depoziteze praf, curatandu-le din timp in timp cu un pamatuf, iar pe cele de plastic sau aluminiu, recomandabile incaperilor care produc vapori de apa, cu o carpa uda.
De draperii si nici de jaluzele nu avem nevoie pentru ferestrele false: un artificiu arhitectural de mult inventat ca sa dea senzatia unui surplus de spatiu si de luminozitate. In zidurile groase, de case, acestea veneau sub forma de firida. Imbogateau un perete prea gol, iar pe falsul pervaz puteau fi puse obiecte decorative sau utile la casa omului. In peretele de la bloc, pseudofereastra va veni sub forma unui geam inramat. Intr-o camera vioaie, indaratul geamului s-ar putea afla o priveliste, ceva ce vezi indeobste cand te uiti pe geam. Sau, dimpotriva, ceva ce nu s-ar putea afla: un castel sau o jungla tropicala in mijlocul unui banal cartier de blocuri…