In garsoniera ta e cam … Un spatiu restrans, o bucatarie inchisa parca intr-o „cutie”, un vestibul cat sa ai unde sa iti pui o haina si, pentru ca romanul e harnic si strangator, multa mobila, multe accesorii, posibil si un catel sau o pisica, in fond ai cat ti-ar trebui pentru a mobila cel putin doua camere.

Marea provocare in amenajarea unei garsoniere nu o reprezinta atat inglobarea intr-un spatiu de dimensiuni reduse a 5 functiuni importante: baie, bucatarie, living, dining si dormitor, cat dispunerea lor intr-o formula optima bazata pe principiile logice ale esteticii si functionalitatii. Aceste functiuni trebuie sa fie usor recunoscute si sa se distinga in interiorul camerei. Pentru aceasta este necesar ca spatiul sa fie eliberat de toate obiectele inutile, care fie vor fi aruncate sau vandute, fie vor fi depozitate in diverse piese de mobilier.

Pentru a crea un spatiu aerisit pe care ochiul sa il perceapa cu usurinta, compartimentarile intitiale trebuie desfintate, lucru posibil numai daca structura de rezistenta a cladirii o permite. Singurul spatiu care ramane compartimentat este grupul sanitar. Bucataria comunica liber cu spatiul interior, avand posibilitatea de a fi legata de acesta printr-un bar, independent de restul corpurilor sau obtinut printr-o prelungire a blatului.

Zona de zi poate fi reprezentata de o canapea extensibila care sa primeasca in fata o masuta joasa si cateva taburete. Prezenta unor fotolii ar incarca spatiul. Pentru o zona de relaxare, acestea pot fi inlocuite cu niste pouf-uri, unul, doua, cel mult trei la numar, de aceeasi culoare sau colorate diferit, care sa apara ca niste accente vesele in cadrul intregului ansamblu. Accesibile ca pret, pouf-urile sunt deosebit de relaxante si confera spatiului un plus estetic prin formele organice pe care le capata.

Mobilierul este deosebit de important in cadrul unei garsoniere, avand in principal functia de depozitare. Este format din corpuri cu inaltimi reduse , insiruite de-a lungul unui zid si lipite unele de altele, intr-un singur rand asezat pe podea, suspendate sau dispuse in forma literei „L”.

In ultimul timp au aparut o multime de piese de mobilier, multifunctionale, ergonomice, care nu au neglijat insa nici designul. Optim pentru o garsoniera este un pat supraetajat , rabatabil, o solutie inteligenta si deosebit de practica. Avand doar 31 cm adancime, 120 cm inaltime si 216 cm latime, sistemul este compus dintr-un pat rabatabil vertical ce „se ascunde”, incastrandu-se intr-un perete. In plus, sistemul are prevazuta o scara plianta si o bara de protectie. Ziua piesa de mobilier se prezinta sub forma unui dulap, lipit de zid, care nu „fura” din spatiul interior, iar noaptea se obtine imediat, printr-o simpla rabatere, un pat supraetajat. In plan estetic, dulapul poate avea o culoare diferita de a celorlalte piese, capatand, prin contrast, o putere stilistica desavarsita.

Din punct de vedere cromatic, garsoniera poate avea peretii vopsiti in nuante de verde, oliv, galben, cu accente aurii sau argintii, iar tavanul lasat alb pentru a crea vizual impresia de suprainaltare.

Fie ca se opteaza pentru parchet, placi ceramice sau mocheta, materialul de acoperire trebuie sa cuprinda intreaga camera pentru a da unitate si contiunuitate spatiului. Zonele functionale pot fi punctate cu diverse covoare reduse ca dimensiuni.

Baia trebuie sa dea si ea impresia de spatialitate. In acest sens, este indicat ca peretii sa fie finisati cu alb si, doar punctual, pot fi date cateva accente cromatice prin obiecte ornamentale ca lumanari parfumate sau globuri de sticla cu frunze uscate. Cu toate ca nu ofera un spatiu generos, garsoniera poate genera senzatia de intimitate si de siguranta care te face sa te simti bine „acasa”.

Tips-uri pentru un dormitor romantic

Majoritatea dintre noi ne dorim un dormitor romantic, in care sa ne simtim bine, care sa ne inspire si sa ne faca sa petrecem cat mai multe clipe minunate in el. Cand vine vorba de decorat un dormitor in stil romantic, barbatii sunt primii care fug de aceasta idee, in mintea lor fiind doar roz, lucruri cat mai pufoase si sclipicioase si multe, multe inimioare. Ei bine, un dormitor romantic nu se rezuma la aceste lucruri, ci din contra, la acele lucruri care fac atmosfera dorita, atmosfera intima, relaxanta si plina de pasiune.

Lumina joaca poate cel mai important rol in crearea unei atmosfere romantice si relaxante. Daca stii sa te joci cu combinatiile, cu culorile si jocurile de lumini, vei obtine efectul dorit. Chiar daca locuiesti intr-un apartament, ideea de a improviza un semineu in dormitor nu este deloc una rea.

Evident, nu va fi unul adevarat, la care sa stai si sa te incalzesti, insa chiar si de decor, va avea efectul garantat si va face ca noptile sa para mai calduroase, mai romantice. De asemenea, culorile cu care alegi sa decorezi dormitorul sunt foarte importante si sunt responsabile de transmiterea emotiilor catre persoanele care intra in el. Rosul, spre exemplu, este culoarea pasiunii si este folosita pentru a pune accent pe anumite stari si actiuni.

Este suficient sa iti colorezi un perete in rosu sau sa ai draperiile in aceasta culoare pentru a crea un spatiu mai intim. Albastru este o culoare calma, care inspira relaxare si liniste interioara. Galbenul este o culoare energica si instiga la actiune si veselie. Pentru a da o nota senzuala dormitorului este musai sa detii cateva lenjerii din satin, de calitate, care sa te faca sa-ti doresti sa te cufunzi in pat si sa nu te mai ridici din pat pana dimineata. Foloseste culori tari, cum ar fi rosul sau albastrul inchis pentru lenejeria din satin si culori deschise pentru lenjeria din bumbac.

Nu uita de lumina obscura, lumanarelele parfumate si de esentele cat mai sofisticate si afrodisiace, pentru ca ele te vor ajuta sa creezi atmosfera de vis si romantice pe care toti ne-o dorim in dormitoarele noastre.