Adolescenta ramane o perioada extrem de grea din viata unei persoane pentru ca aduce cu sine numeroase probleme care ii dau viata peste cap in scurt timp.

Din nefericire, situatiile dificile, care apar in viata adolescentului, au un impact devastator pentru acesta daca nu este ajutat de parinti sau de cei din jur cu sfaturi. Povetele lor reusesc sa-l determine pe tanar sa faca fata cu succes sau sa-l indrume acolo unde are cea mai mare nevoie.

Desi in ziua de astazi, tinerii se bucura de numeroase avantaje, la care se adauga accesul la educatie, conditii de trai superioare si folosirea unei tehnologii la care parintii lor poate doar visau, din pacate, ei se confrunta cu tot felul de probleme, uneori chiar mai grave decat ale generatiilor anterioare.

Iata 5 dintre problemele unui tanar:

  1. Viciile incep sa-i afecteze viata in ciuda tuturor sfaturilor date de educatori, parinti si cunoscuti. Anturajul il expune la consumul de droguri, alcool sau tutun si nu reuseste sa reziste tentatiei. In jurul vartei de 14 ani multi dintre tineri incep sa fumeze pentru prima data in viata din curiozitate sau sub presiunea celorlalti din jur. Pentru a preintampina o astfel de problema, adultii ar trebui sa-l faca sa inteleaga de mic urmarile unor astfel de actiuni periculoase.
  2. Imaginea sa conteaza foarte mult, dar uita sa aiba grija de igiena personala. Datoria parintilor este sa le arate de mici ce inseamna igiena si cum sa o pastreze, sa-i faca sa inteleaga rolul hainelor in societate si faptul ca un aspect ingrijit poate conta foarte mult.In acest sens, vezi produse pentru tineri pe Converse Romania, care sigur il vor motiva sa isi pastreze o imagine impecabila.
  3. Adolescentii au stari de iritabilitate si nervozitate, uneori chiar de depresie, isi neglijeaza aspectul fizic, au performante scolare uneori foarte scazute si o indiferenta totala fata de sfaturile parintilor. In ziua de astazi, adultii nu mai sunt deloc preocupati sa asculte problemele tinerilor care se simt neglijati, criticati si certati, astfel incat multi dintre ei vor avea nevoie sa vorbeasca cu unpsiholog pentru a intelege ce li se intampla;
  4. Curiozitatea cea mai mare a adolescentului este o problema care altadata era tabu in societate: sexul. Desi astazi se poate observa o atitudine mai degajata in aceasta privinta, totusi exista foarte multi tineri care nu stiu ce inseamna sarcina nedorita sau boli cu transmitere sexuala. Parintilor nu ar trebui sa le fie teama sau rusine sa deschida un astfel de subiect in fata copiilor pentru ca doar aflati in cunostinta de cauza tinerii vor invata sa se bucure de experienta;
  5. Progresul tehnologiei il pune pe adolescent in fata folosirii unor dispozitive de ultima generatie, astfel biroul sau este dotat cu laptop, imprimanta, cu diferite console de joc, iar buzunarul adaposteste cel mai bun prieten, smartphone-ul cu casti.

Bineinteles ca toata lumea este de parere ca nu se poate renunta la tehnologie, doar ca adolescentul nu poate sa-si puna o limita, asa ca este ancorat in lumea virtuala non-stop.

In concluzie, adolescenta vine cu o multime de probleme care pot deveni foarte grave daca parintii nu se implica in explicarea si rezolvarea lor.