probleme-menstruale-adolescenti

Toate am fost adolescente! Si unele dintre noi mai suntem inca! Super! Sau nu prea? „Depinde”, veti raspunde! De ce sa nu recunoastem ca este o perioada minunata, in care inflorim, ne dezvoltam si incepem sa ne cunoastem ceva mai bine?

Este adevarat ca nu sunt toate roz, mai ales cand e vorba de menstruatie, hormoni, explozii de emotii si comportamente ciudate. Ce este, oare, pubertatea, daca nu trecerea de la copilarie la varsta adulta? Apare mai mult par, cresc sanii (asta da!), se modifica vocea si se dezvolta si alte zone ale corpului.

Prima menstruatie sau menarha

Fata devine femeie in momentul in care se declanseza prima menstruatie. Acest prim ciclu se numeste si manarha. Se declanseaza cam intre 11 si 14 ani si este o perioada caracterizata de menstruatii neregulate. Vor fi fie mai lungi, fie mai scurte sau vei observa ca fluxul menstrual poate sa difere in ceea ce priveste cantitatea.

De asemenea, tu poti avea si anumite dureri la nivelul sanilor sau in zona pelvisului atunci cand esti la menstruatie. Odata cu trecerea anilor, aceste dureri sau dereglari in ceea ce priveste cantitatea si durata menstruatiei, se vor estompa si vor disparea.

 

Dismenoreea primara

Este una dintre problemele care pot sa apara in aceasta perioada. Se caracterizeaza printr-o durere in zona pelviana, care apare la ciclul menstrual. Cauzele dismenoreei includ:

  • un exces de estrogen in organism;
  • anomalii la nivelul uterului;
  • prostaglandinele inflamatorii.

In dismenoree, uterul sufera anumite contractii anormale, pentru a elimina endometrul. Durerea este resimtita sub forma unor crampe puternice si apare in primele ore de la declansarea menstruatiei. Alte simptome care mai pot sa apara sunt:

  1. starea de lesin si greata;
  2. varsaturi;
  3. dureri de spate si la nivelul sanilor.

Ea persista pe intreaga durata a vietii, reprezentand un adevarat disconfort pentru fiecare femeie cu menstruatie.

Ce masuri poti sa iei pentru ameliorarea simptomelor?

Pentru a mai reduce din intensitatea celor resimtite atunci cand vine ciclul menstrual, se recomanda urmatoarele:

  • sportul realizat de cateva ori pe saptamana;
  • respectarea unui numar optim de ore de somn;
  • evitarea fumatului, dar si a unei cantitati prea mari de cofeina;
  • analgezice si antiinflamatoare.

In cazul in care simptomele resimtite sunt foarte intense si sunt insotite si de dureri foarte puternice, se recomanda programarea imediata la medicul specialist!

Amenoreea

Este o alta problema care poate sa apara in aceasta perioada a adolescentei. Amenoreea poate fi organica si functionala. Cea organica are la baza afectiuni genitale, in timp ce cea functionala are la baza cauze hormonale. Amenoreea fiziologica este acel tip de amenoreea care apare atat in timpul sarcinii, cat si dupa, atunci cand femeia alapteaza.

Interesant de amintit aici o alta forma de amenoree si anume, cea psihogena. Aceasta apare in anorexia de natura nervoasa, in episoadele de cura de slabire foarte drastice. Deci, fetelor, sa aveti grija sa adoptati o dieta cat mai echilibrata si sanatoasa! Si sa va iubiti mereu corpul, tocmai pentru ca este al vostru!

Trebuie sa stiti faptul ca o persoana subponderala nu va mai avea menstruatie, la un moment dat, tocmai din cauza acestei scaderi foarte rapide in greutate.

Cand sa mergi la medicul ginecolog?

Trebuie sa te programezi la doctor, in urmatoarele situatii:

  1. daca menstruatia nu mai vine, dupa ce s-a instalat menarha;
  2. daca aceasta nu a aparut pana la varsta de 14 ani si daca mai exista si alte probleme de dezvoltare a elementelor de ordin sexual cum ar fi, sanii, soldurile sau aparitia parului in anumite zone din corp.

Indiferent de problemele care apar si de simptomele resimtite, trebuie sa iei masurile necesare, pentru a se putea interveni la timp, dar si pentru a preveni aparitia altor afectiuni!