Recunosc, sunt un mare fan al bucatariei mediteraneene, oricare ar fi tara de provenienta a respectivului fel de mancare. Paella este poate regina artei culinare spaniole. La inceput, a fost o mancare modesta, incluzand orez si alte cateva ingrediente, insa cu timpul a evoluat si in retete si-au facut aparitia fileul de porc, carnea de iepure, fructele de mare sau carnatii.

Puristii, consumatori fanatici care sustin ca lista ingredientelor trebuie sa fie una limitata, au facut din paella un subiect de dezbatere in Parlamentul Spaniei. Exista insa zeci si poate chiar sute de modalitati de a prepara paella, iar azi v-o voi prezenta pe cea mai cunoscuta dintre ele.

Ingrediente:

  • 4 pulpe de pui.
  • 200 de grame de calamari mici.
  • 16 calamari de marime medie.
  • 200 de grame de fasole verde, proaspata sau congelata.
  • 8 linguri de ulei de masline presat la rece.
  • 250 de grame de orez alb, cu bob rotund.
  • 2-3 frunze de dafin.
  • 1 litru de supa de pui.
  • 2 pliculete de sofran.
  • Sare.
  • Piper proaspat macinat.
  • O capatana de usturoi.
  • 1 ardei gras, mare.
  • 150 grame de mazare, proaspata sau congelata.
  • 16 creveti.
  • 300 de grame de scoici in cochilie.
  • 1 rosie mare, de gradina.
  • 1 lamaie.

Se spala carnea de pui si se usuca folosindu-se un prosop. Se spala calamarii si scoicile. Daca este nevoie taiati calamarii in doua sau in bucatele mai mici. Se spala fasolea verde si se taie.

Intr-o tigaie mare, se incalzeste uleiul. Se adauga puiul si se lasa la prajit. Dupa aceea, se scoate carnea si se lasa sa se scurga uleiul.

Calamarii si crevetii se prajesc timp de un minut, se scot. In grasimea ramasa se calesc usor fasolea verde si frunzele de dafin. Se adauga orezul si se lasa la prajit putin. Se adauga din nou carnea de pui si se toarna jumatate din cantitatea de supa de pui. Totul se amesteca si se lasa la foc mediu. Se pune si sofranul. Capatana de usturoi se spala si se pune necuratata in mijlocul tigaii. Se mai lasa pe foc timp de 15 minute.

Restul de supa de pui se adauga treptat, pe masura ce lichidul este absorbit de orez. Ardeiul se taie fasii, se amesteca cu mazarea si se adauga si ele peste orez. Se mai lasa 10 minute pe foc. Se sareaza.
Acum puteti adauga calamarii si crevetii. Spalati scoicile, apoi presarati-le peste orez.

Curatati rosiile de pielite si taiati-le felii. Ornati paella cu ele.
Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si lasati-l pe foc pentru inca 15 minute in asa fel incat sa se deschida scoicile. Indepartati folia de aluminiu si lasati-o inca 5 minute. Spalati lamaia si taiati-o in opt bucati. Ornati paella cu feliile de lamaie.
Merge de minune cu un vin alb, sec.

Pofta buna!