Predand la gradinita – ce sa nu faci
- decembrie 16, 2017
- 0
Ca educator cu mai multa sau mai putina experienta, probabil ca ai experimentat deja ceea ce are de oferit mediul educational: gradinte urbane sau rurale, mai bogate sau mai sarace, mai bine dotate sau mai puternice financiar, obisnuite sau cu program prelungit, perioada in care te-ai familiarizat deja cu metodele diferite pentru orice: de la a-i invata anumite lucruri pana la a-i ajuta sa-si dezvlte anumite abilitati. Probabil te gandesti ca ai experimentat deja tot ce are gradinita de oferit, bun sau rau. Iata cateva sfaturi in privinta a ceea ce nu trebuie sa faca un viitor educator de gradinita.
- Nu-i trata pe cei mici ca pe niste roboti sau, mai rau, animale de companie. Aminteste-ti ca sunt oameni, la fel ca si adultii, doar mai mici, cu mai putina intelepciune si experienta. Tratati-i ca pe oameni. Daca ii tratezi mai rau decat te porti cu prietenii tai, inseamna ca faci ceva gresit.
- Nu te purta cu ei ca sicum ar fi prieteni intre ei. Doar pentru ca sunt in aceeasi grupa nu inseamna ca sunt prieteni. Asa ca nu te referi la adresa lor ca intr-o priteneie reciproca si mai ales nu-i compara, vorbindu-i unuia despre celalat.
- Nu compara un copil cu altul. La varsta de cinci ani, baietii sunt de obicei cu un an in urma fetelor ca si dezvoltare. Mai mult, intr-o grupa obisnuita de gradinta varstele copiilor variaza chiar si cu un an, un an suplimentar de dezvoltare si experienta de viata care inseaman o multime de diferente la aceasta varsta. Si, poate cel mai important, suntem cu totii indivizi, cu puncte forte si puncte slabe. Se poate ca unii sa-si arate mai bine punctele forte intr-un mediu educational. Ca profesoara insa, imbratiseaza unicitatea elevilor si rezista tentatiei de a-i compara.
- Nu incuraja paratul si vorbitul in plus. Evident, daca un copil este in pericol de se rani pe el insusi sau pe altii sau distruge ceva, este important sa stii, insa nu-i incuraja sa-ti parasca tot felul de lucruri marunte. Lasa-i sa fie responsabili pentru ei insisi. Respecta situatia pentru a te asigura ca toata lumea este respectuoasa si nimic nu scapa de sub control, dar nu-i recompensa pe cei care parasc. Acest lucru poate deveni un comportament perturbator de-a lungul anilor. Recompensand micii paraciosi, nu le arati copiilor ceea ce conteaza cu adevarat sa-i spui unui profesor, ce este important in comportamentul lor, cum sa faca sa se inteleaga unii cu altii folosindu-se de limbaj pentru a se intelege reciproc.