Toti parintii care au trecut prin asta stiu cat de emotionanta este inceperea acestei noi etape in viata copilului sau: mersul la gradinita. Totusi, poti face aceata tranzitie mai usoara pentru cel mic, invatandu-l inca de acasa unele lucruri, notiuni de baza. Daca ai inscris deja odrasla la gradinita potrivita, iata ce trebuie sa stii si sa pui in practica, pentru ca prima zi petrecuta in noul mediu sa fie wow si nu bau-bau. Va fi mai usor si pentru ei, dar si pentru voi, ca parinti.

Invata-l cifrele si literele. Daca ai asteptat deja mai mult de 4 – 5 ani pana sa inscrii copilul la gradinita, trebuie ca acesta sa fi acumulat unele cunostinte in privinta alfabetului si a numerelor, notiuni de baza, nu lucruri prea avansate. Tot mai multi copii incep sa scrie si sa citeasca foarte devreme, de aceea, este bine ca si micutul tau sa fie capabil sa faca unele lucruri, pentru a nu se simti stresat sau presat de cerintele educatoarei ori de faptul ca ceilalti stiu mai mult decat el.

Ajuta-l cu igiena personala. Simplul mers la gradinita poate fi foarte stresant pentru un copil, iar a nu putea sa aiba grija de igiena personala poate adauga si mai mult stres. Ajuta-ti copilul sa invete cum sa se spele pe dinti, sa se stearga corespunzator dupa ce a folosit toaleta si sa se spele pe maini. In acest fel, el va incepe deja sa se simta ca un “copil mare”, iar aceasta va insemna intotdeauna mai putina jena fata de ceilalti.

Invata-l sa fie independent. Inainte de a incepe gradinita, pregateste-l sa fie independent, sa invete sa faca unele lucruri singur, cum ar fi suflatul nasului, incheierea nasturilor, desfacerea si trasul fermoarelor, sa bea frumos din ceasca. In cazul in care copilul stie sa faca inca de acasa toate aceste lucruri, viata printre ceilalti colegi va fi mai putin stresanta pentru el si un real ajutor pentru educator.

Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte abilitatile motorii. Ce presupune acest lucru? Asigura-te ca poate arunca si prinde o minge, ca tine in mod corect un creion in mana, ca merge in linie dreapta sau poate urca peste lucruri, fara a se rani.

Citeste-i zilnic. Cititul ii ajuta pe coppii sa-si dezvolte imaginatia, ii invata cum sa stea cuminti si asezati pentru a asculta, iara daca este atent si se implica in poveste raspunzand la intrebari, i se dezvolta si abilitatile logice.

Vorbeste-i despre gradinita. Inainte sa-ti duci copilul la gradinita, ajuta-l sa inteleaga ce-l asteapta, vorbind cu el despre asta. Despre ceea ce profesorul lui asteapta de la el, despre jocurile care s-a putea juca, despre ceilalti copii, despre ce alimente vor manca. Toate acetste lucruri il vor pregati pentru marea confruntare din prima zi la gradinita.