Boala pop eye, sau exoftalmia, este o boala in care unul sau ambii ochi sunt mariti de volum, umflati, aparand ca �iesiti� din orbita, datorita acumularii fluidului in globul ocular. Pe langa faptul ca este umflat, ochiul poate sa fie si albicios (leziuni ale corneei), cu pete sau sange si poate chiar sa ajunga la o ruptura.

Multiple cauze pot duce la aparitia acestei boli si sunt destul de greu de identificat. Exista doua situatii:

1. Un singur ochi este umflat

In aceasta situatie putem banui o serie de factori: calitatea proasta a apei, o rana provocata de o lupta cu alt peste sau o lovitura provocata de obiectele de decor sau manevrarea acvaristului.

In cazul unei calitati proaste a apei, solutia este imbunatatirea filtrarii si o mentenanta mai serioasa a bazinului, impreuna cu schimburi mai dese de apa pentru a tine parametrii sub control. Daca ochiul umflat apare dupa o lovitura/lupta atunci calitatea apei este din nou foarte importanta, deoarece trebuie sa prevenim o infectie; sarea neiodata poate fi de asemenea de ajutor.

Daca umflatura nu intra in regresie, poate fi vorba despre o suprainfectie bacteriana.

2. Ambii ochi sunt umflati

Daca amandoi ochii sunt umflati, exista o probabilitate destul de mare sa fie datorata de o infectie bacteriana. In acest caz tratamentul consta in antibiotice. O solutie gasita in comert, de la JBL, este Ektol fluid.

Pestele trebuie separat intr-un acvariu carantina, pentru a preveni raspandirea infectiei si la alti pesti. De asemenea, tratamentul cu antibiotice poate duce la deciclarea bazinului.

Ca masura generala pentru prevenirea acestei boli, putem vorbi despre mentinerea unei calitati bune a apei (o filtrare si o mentenanta adecvata, pe langa evitarea unei supra-populari) si stimularea sistemului imun printr-o hrana adecvata, calitativa si chiar folosirea unor vitamine lichide in acvariu. De asemenea, o manevrare corecta a pestilor va evita leziunile asupra ochilor, ce pot duce intr-un final la boala pop eye.