Unele scule sunt atat de fundamentale pentru repararea si construirea acoperisurilor, incat acestea ar trebui incluse in inventarul fiecarui mester care realizeaza astfel de lucrari. In continuare o sa va prezentam o lista cu scule si echipamente de baza comerciale, dar si elementele speciale necesare pentru a indeplini anumite sarcini in acest domeniu.

Din categoria echipamentelor generale fac parte urmatoarele echipamente: scara (30 ‘si 40’ – folosita pentru a avea acces pe acoperis. Alegeti modelul cel mai stabil pe care il puteti gasi. Nu va zgarciti cand vine vorba de siguranta dumneavostra si a angajatilor pe care ii aveti), casti de protectie (acestea sunt necesare intotdeauna atunci cand se lucreaza la o constructie.

Asigurati-va, de asemenea si ca aceste casti sunt omologate, mai ales daca aveti o firma cu angajati),  incaltaminte cu talpi moi si varf de otel (acestia ar trebui sa fie purtata pentru a asigura aderenta maxima pe acoperis, dar si pentru a va proteja picioarele, si pentru a preveni deteriorarea acoperisului nou-instalat), ustensile de  gaurit (necesare pentru a monta burlanele de la streasini), un pistol de silicon de inalta calitate (pentru a lipi eventualele gauri in aceste burlane), bormasina de gaurit electrica cu sau fara fir (folosita pentru a gauri in beton, metal, etc, pentru asigurarea blocajelor.

Poate fi de asemenea utilizata si pentru a monta suruburi si elemente de fixare cand este necesar. In cazul bormasinii fara fir, asigurati-va ca aveti si un acumulator de rezerva incarcat), cleste popnituri (utilizat in asamblarile de tinichigerie), roaba (folosita la cararea molozului si a materialelor de acoperire pe acoperis), foarfece (utilizate pentru a taia materialul), trusa de scule generale (aceasta ar trebui sa includa ciocane, pene, ferastrau, surubelnite, dalti, poansoane si un set de chei), scripete pentru ridicare (extrem de util in ridicarea si coborarea echipamentelor si accesoriilor pe acoperis).

In ceea ce priveste elementele speciale, veti avea nevoie de instrumentele de pre-inspectie, instrumente de detectare a umiditatii (Pentru determinarea soliditatii si uscaciunii unei suprafete de pe acoperis, care stau la baza unei bune izolari, contorul este un instrument absolut indispensabil. Aceste contoare masoara continutul de umiditate al materialelor de acoperire) si echipamente de post-inspectie.