Cu un cititor de carduri revolutionar, care functioneaza chiar si cu telefoanele mobile, Jack Dorsey a initiat o noua era tehnologica, facand posibil pentru oricine, oriunde, sa-si foloseasca cardurile de credit. Acum, concurenta s-a transferat pe piata platilor cu telefonul mobil. Totul a inceput cu o lista de: „140 de motive pentru care Square va esua”. In 2009, Jack Dorsey a distribuit lista potentialilor investitori pentru a dovedi ca stie exact ce probleme ar putea isca noua sa inventie si ca stie exact si cum sa le faca fata. Planul era de a utiliza tehnologia pentru a permite oricui, oriunde sa plateasca cu cardurile de credit. Lista a fost o trimitere indrazneata catre ultima companie la care Dorsey era asociat, Twitter, precum si un raspuns inteligent si subtil pentru scepticii care se indoiau ca persoana care a inventat un serviciu de microblogging ar putea face fata provocarilor sectorului financiar.

O filosofie dupa care acesta se ghideaza este ca tehnologia ar trebui sa fie atat de intuitiva, ca nimeni nu se mai gandeste la cat de greu trebuie sa fi fost sa fie creata. Aceasta filozofie este depasita in 2010, cand apare cititorul de carduri, un patratel de nici 3 cm patrati si care, conctat la mufa castilor transforma orice  iPhone, iPad, telefon cu Android sau tableta intr-un procesor de card de credit. De atunci, mai mult de 3 milioane de comercianti folosesc acest gadget pentru a procesa tranzactii de aproximativ 12 bilioane de dolari pe an. In plus, acest cititor de carduri este gratuit, se pare, trebuie doar sa te inregistrezi pe platforma speciala squareup.com, prin intermediul careia vor fi efectuate tranzactiile. Aplicatia inlocuieste practic casa de marcat traditionala, permitand clientilor sa plateasca cu cardul si sa semneze pe ecran cu un deget. In 2011 Square a lansat o aplicatie, care, orientata catre client, ii permitea acestuia sa plateasca prin simpla pronuntare a numelui. Aceasta aplicatie este folosita in 250.000 de locatii din Statele Unite si Canada.

Mitul creatiei acestui Square spune ca ideea i-a venit dupa ce Jim McKelvey, prietenul si fostul sef al lui Dorsey, inginer de calculatoare si sticlar calificat, a pierdut o vanzare de 2.000 dolari la boutique-ul sau de sticlarii. Se spune ca acesta, ca milioane de alti proprietari de mici afaceri, a avut probleme cu acceptarea unei carti de credit a potentialului client. Asa ca Dorsey, impreuna cu inginerul iOS Tristan O’Tierney au dezvoltat ceea ce astazi se numeste tehologia Square, care inlatura acest inconvenient, pentru a se asigura ca asa ceva nu se va mai intampla niciodata.

In multe feluri, Square reprezinta inceputul construirii unei noi tehnologii, chintesenta generatiei viitoare. Daca ultimul deceniu a fost despre iPad, iPhone si alte gadget-uri pe care le tinem cu mainile noastre, succesul Square sugereaza ca urmatorii ani vor fi dedicati tehnologiei „invizibile”. Acesta este viitorul pe care Dorsey si-l imagineaza!