Teme la gradinita? Cum se schimba educatia de-a lungul anilor?
- aprilie 13, 2018
- 0
Daca esti nou in meseria de parinte cu copii in sistemul de invatamant este bine sa stii ca scoala nu mai este ceea ce era odata, pe vremea noastra, cum se spune. In zilele de azi, nici gradinita nu se mai face asa cum stiam noi. Indiferent ca vorbim despre gradinitele cu program prelungit ori despre cele cu program scurt, unde copiii nu petrec la fel de mult timp, micutii au inceput sa vina cu teme acasa. Da, iti aduci cu nostalgie aminte probabil de vremurile cand gradinita parea mai mult un joc organizat. Desigur ca ai invat o poezie sau doua din mers ori pentru vreo serbare dichisita la care educatoarele trebuiau sa arate parintilor cat de mult muncesc ele, insa, in primul rand, accentul era pus pe dezvoltarea abilitatilor sociale in cadrul unor proiecte distractive.Cu o generatie mai inainte, nici macar nu erau gradinite. Cati parinti v-au povestit ca au trecut prin aceste institutii de invatamant? Cu timpul insa, educatia s-a schimbat mult, iar in ultimii ani si mai mult. Gradinita a devenit aproape parte a invatamantului obligatoriu, iar acum micutii incep sa primeasca teme si pentru acasa. In curand, acesti copii, desi prescolari la care joaca ar trebui sa primeze, vor primi planificatoare pentru petrecerea vacantelor, pentru a le mentine activitatea la zi si a-i invata cu indeplinirea sarcinilor si cu munca grea.
Intr-adevar, cred ca suntem cu totii de parere ca imbunatatirea curriculum-ului este un beneficiu pentru prescolari inclusiv, insa in incercarea de a obtine cat mai mult de la acesti copii, s-ar putea ca unele institutii sau educatori sa exagereze, facand acest lucru de la o varsta prea frageda. Multi educatori au devenit profesori educatori si au inceput sa-i invete pe copiii de nici 5 ani scrierea, recunoasterea caracterelor si a numerelor si elemente de vocabular, inainte de a-i invata elemente simple precum stanga, dreapta, sus, jos. Parintii sunt chiar incurajati sa repete acasa cu copiii si sa-i invete sa identifice o litera atat la inceputul cuvantului, cat si la mijloc sau la final.
Aceasta generatie de copii si cine stie cele care vor urma vor ajunge sa care acasa in ghiozdanelele acelea dragute cu roti si personaje din desene animate, mormane de carti si caiete de pe care sa studieze. Probabil ca pare greu de transpus in realitate, insa am convingerea ca nu mai este drum lung pana acolo. Cu totii suntem bucurosi sa vedem ca educatia avanseaza si ca ofera copiilor nostri sansa de a-si maximiza potentialul, dar sa-l intrebi de note si teme indata ce a pasit pe usa, desi la 4 – 5 ani abia stie sa vorbeasca, pare mult prea mult. Probabil ca, in scurt timp, va trebui sa ne intoarcem cu totii la liceu sau gimnaziu pentru a putea face fata cerintelor si a-i putea ajuta la teme, nu-i asa?