Startul unei afaceri, un pas spre o “cariera” sigura?
- aprilie 2, 2018
- 0
E asa un mare risc sa-ti deschizi o afacere? Compar-o cu alte optiuni si s-ar putea sa te razgandesti. Stii deja scenariul stereotip: un tanar antreprenor risca tot ce a acumulat pana la un moment dat, in care se hotaraste sa joace totul pe o singura carte – isi deschide o mica afacere. Este, intr-adevar, o munca istovitoare, dar, in realitate, crezi ca este atat de riscant? In plus, cateodata, ceea ce pare sigur la prima vedere se dovedeste a fi, in realitate, extrem de riscant.
Varianta “sigura”
Antreprenori experimentati si-au pus serioase intrebari recent, cand au observat numarul mare al absolventior care se gandesc sa incerce angajarea in sectorul public. Practic, aproape doua treimi din numarul respondentilor supusi unui studio recent se declarau in stare sa treaca de examenul de absolvire, iar dintre acestia doar un mic procent – de 1,6 la suta, spuneau ca si-ar dori sa imbratiseze o cariera pe cont propriu, de antreprenor.
Acum, la cinci ani de la aceste cercetari, doar o cincime dintre tinerii care au trecut examenele si au reusit sa se angajeze in sectorul public, au o rata anuala de success de aproximativ doi la suta. Aceste cifre vin pe fondul lungii perioade de recesiune economica, care se traduc in foarte putine slujbe vacante si mai putin sigure. Serviciile publice nu sunt cu mult mai sigure si mai primitoare nici peste Ocean, in Statele Unite, unde guvernul inca mai incearca sa reduca tensiunea crescanda dintre angajatori si muncitori. Uitati-va doar la framantarile care au avut loc recent printre angajatii scolilor din Chicago, spre exemplu, si va veti putea faceo imagine de ansamblu a situatiei.
Sunt insa marile companii mai sigure decat daca ti-ai deschite tu insuti o afacere? De ani de zile, atunci cand te-ai intrebat despre pericolele muncii pe cont propriu si nu ca angajat al unei companii, probabil ca ai avut si momente in care te-ai gandit ca extrem de fragilul context economic si posibilitatea de a fi disponibilizat in orice moment pot genera anumite riscuri asupra calitatii tale de angajat cu norma intreaga. Practic, acesti angajati si-au pus, cum se spune, toate ouale in acelasi cos.
Unde sunt de fapt job-urile?
Priveste tendinta angajarilor! Slujbele noi nu sunt în creștere într-un ritm amețitor, iar numarul somerilor care au disparut din statistici nu reprezinta nici pe departe o ocupare a acestora in campul muncii, ci dimpotriva. Acestia, pur si simplu, au incetat sa-si mai caute o slujba. In plus, cate companii nu au revenit pe profit dupa perioada de ciriza economica, dar fara sa le plateasca angajatilor orele suplimentare? Ce avantaj mai ai ca angajat, daca o companie profitabila nu-ti poate achita drepturile retrase cu ani in urma, nu-ti plateste asigurarile de sanatate sau nu-ti poate asigura macar traiul de zi cu zi? Prin urmare, daca vrei o noua oportunitate, daca vrei si altceva de la viata, micile companii sunt calea de urmat. Practic, potrivit statisticilor, firmele tinere, infiintate in ultimii cinci ani, reprezinta la acest moment adevaratele surse de noi locuri de munca in Statele Unite.
Slujbele sigure au apus de mult, iar asta nu doar in SUA, ci in intreaga lume.
Marile companii isi restrang activitatea unde si cum pot. Prin urmare, ce este cu adevarat riscant: sa-ti incredintezi soarta unei companii sau sa-ti iei destinul in propriile maini? Daca ma intrebati pe mine, raspunsul e cat se poate de clar.